Skip to main content

Tradycyjne potrawy na świecie — poznaj top 5 kuchni świata i ich dania!

Chętnie podróżujesz po świecie i zwiedzasz miejscowe zabytki? Próbowanie tradycyjnych dań lokalnych to atrakcja, której z niecierpliwością wyczekujesz? Jeśli szukasz rajów dla smakoszy, znajdziesz je w rankingu Top 5 kuchni świata i ich dania. Udaj się w kulinarną podróż po świecie i przeczytaj, gdzie możesz liczyć na pyszne jedzenie i wyjątkowe doznania smakowe.

1. Kuchnia japońska i sushi

Kuchnię japońską, czyli kuchnię Kraju Kwitnącej Wiśni wyróżnia nie tylko prostota dań, ale także ich wysoka jakość i atrakcyjny sposób podania. Do najbardziej znanych dań należą: okonomiyaki — placek z kapustą i innymi dodatkami, pieczony na specjalnym grillu i sushi — występujące w wielu rodzajach. Koniecznie posmakuj sushi nigri z chrzanem wasabi, najstarszej odmiany i bardzo lubianej przez smakoszy kuchni japońskiej. Na uwagę zasługuje też otoro sushi z rozpływającym się w ustach tuńczykiem otoro. Na blogu Eko-Cafe w artykule "Co musisz wiedzieć o sushi?" znajdziesz więcej informacji na temat tego najpopularniejszego dania kuchni japońskiej.

2. Kuchnia włoska i pizza neapolitana

Pizza należy do Twoich ulubionych dań? W takim razie wycieczka do Neapolu to obowiązkowy punkt Twojej podróży do Włoch. Tylko w tym mieście posmakujesz oryginalnej pizzy wypiekanej z regionalnych składników według receptury zastrzeżonej przez Komisję Europejską. Spód pizzy neapolitana z mąki typu 00 ma konsystencję zbliżoną do naleśnika. Jeśli interesuje Cię kuchnia włoska i jej dania takie jak pizza czy risotto, na blogu eko-cafe.pl czeka na Ciebie wiele ciekawostek kulinarnych na temat tej i innych kuchni świata.

3. Kuchnia peruwiańska i ceviche

Kuchnię peruwiańską w porównaniu do innych kuchni Ameryki Łacińskiej cechuje duża różnorodność. Zależnie od regionu na stołach częściej pojawiają się ryby i owoce morza, mięso i ziemniaki lub ryby rzeczne i smażone platany. Popularnym dodatkiem do posiłków jest ryż. Za wyjątkowo smaczną potrawę uchodzi peruwiańskie ceviche, danie na bazie surowej ryby lub owoców morza, w marynacie z soku z limonki. Swój wyrazisty smak ceviche zawdzięcza dodatkowi ostrej papryczki. W Peru Ceviche spożywa się ze słodkim ziemniakiem camote i kukurydzą.

 

4. Kuchnia gruzińska i chaczapuri

Gruzja to nie bez powodu prawdziwy raj dla smakoszy. Pod dostatkiem jest tu dobrych restauracji, gdzie do woli można testować przysmaki urozmaiconej kuchni gruzińskiej takie jak chaczapuri czy chinkali. Chaczapuri to serowy placek najczęściej z nadzieniem w postaci sadzonego jajka i z dodatkową warstwą sera. Z kolei chinkali to pierogi w postaci sakiewek nadziane mięsem i rosołem, przyprawione kolendrą i cebulą. Preferujesz ostre smaki? Spróbuj pikantnego gulaszu wołowego ostri. Na deser wybierz czurczchele, słodki przysmak z orzechów i winogron.

5. Kuchnia turecka i kebab

Popularność kebabu dawno przekroczyła granice Turcji. Jednak tylko tam posmakujesz zarówno najpopularniejszych, jak i typowo lokalnych odmian tej potrawy. Nie dziw się więc, że kebab w Turcji będzie nie tylko tańszy, ale przede wszystkim smaczniejszy niż poza jej granicami — w końcu to tradycyjne danie tureckie. W tureckich lokalach kebab spożywa się z jogurtem ajranem i ostrymi papryczkami, a na deser serwuje się baklavę, ciastko z orzechami i miodem. Kuchnia turecka słynie z aromatycznych przypraw. Do popularnych dań należą: pilaw — ryż z mięsem i warzywami i borek — pieróg z serem, warzywami lub mięsem.

Wpisz komentarz
lub dodaj komentarz jako gość
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Dodaj pierwszy komentarz.